Waarom naar een trimsalon?

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, effileren, plukken, strippen, wassen, kammen en/of borstelen.

Plukken:

Plukken is het met de hand verwijderen van loszittend dood haar.  Het ruwe haar valt niet vanzelf uit en moet verwijderd worden om de nieuwe vacht ruimte te geven zich te ontwikkelen. Wanneer een ruwharige hond niet geplukt wordt is de kans op huidaandoeningen/irritaties groter.

 Voorbeelden van honden met plukvachten zijn:

Jack Russel, Border terrier, Cairn terrier,  Schnauzer, Fox terrier, West Highland White terrier enz.

Knippen, effileren en scheren:

De vacht wordt ingekort door middel van een schaar of tondeuse. Sommige honden worden alleen geknipt, anderen worden geknipt en geschoren. Bij effileren wordt de vacht ingekort of uitgedund met een speciaal getande schaar.

 Voorbeelden van honden met knip en/of effileervachten zijn:

Poedel, Maltezer, Shi-Tzu, Boomer, Lhasa Apso, Yorkshire terrier, Engelse Cocker spaniel, Golden retriever, Cavalier King Charles, Stabij, Setter.

Terug naar informatiepagina

Uitkammen, borstelen en ontwollen:

Doorhet kammen/borstelen van de vacht worden eventuele klitten verwijderen, mits dit er niet te veel zijn en het voor de hond dragelijk is.

Door middel van een blazer en veel kamwerk wordt de loszittende onderwol zoveel mogelijk verwijderd. Het beste resultaat verkrijgt men als de hond volop in de rui is. Ook kan de hond in bad en wordt zo de onderwol zo veel mogelijk uitgewassen.

Voorbeelden van honden die wel hulp kunnen gebruiken tijdens de rui zijn:

Duitse en Canadese Herder, Groenendaeler, Berner Senner, Schotse Collie enz.

Het uitkammen van de hond is de taak van de baas, maar door omstandigheden of extreem zware vachten kan de trimsalon hulp bieden.

Ook kruisingen en kort-harige honden kunnen verschrikkelijk verharen! Ook voor deze honden kan een trimbeurt een uitkomst zijn. Wanneer u letterlijk en figuurlijk met "de handen in het haar "zit, en uw stofzuiger overuren maakt twijfel niet en bel! De hond kan, door gebruik te maken van speciaal gereedschap, ontdaan worden van alle losse haren. Na een grondige was en kambeurt is uw hond verlost van jeuk en overtollig haar

In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen. De vacht kan eventueel wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last hebben van vocht dan van kou en.... lang haar blijft lang nat.

Terug naar informatiepagina

 

2010-2011 Trimsalon Heidi